HDR’ın açılımı High Dynamic Range demektir. Dinamik aralık temel olarak fotoğrafta çekebileceğiniz en aydınlık ve en karanlık karanlık arasındaki farktır. Bir fotoğraf makinasının tek bir kare poz ile bize sunamadığı renk ve kontrast aralıklarını, üç veya daha fazla fotoğrafı birleştirmekle elde edebiliriz.
Pozlamanız kameranın dinamik aralığını aştığında, aydınlık alanlar beyaza dönüşür veya koyu renkler siyah lekeler olur. Bu spektrumun her iki ucunu yakalayan bir fotoğraf çekmek çok zor, ancak modern çekim teknikleri ve yazılımlar yardımıyla dinamik aralıkları yakalayabiliriz.
HDR uzun yıllar boyunca çok tartışıldı. HDR fotoğrafçılığa karşı olanlar, haklı olarak, bu tekniğin çok abartılı kullanıldığını söylerler. Ancak geçen yıllar boyunca kullanılan programlar kadar fotoğraf makinlarımız da çok gelişti.
Bu atölyede HDR hakkında konuşacağız, değişik teknikleri ve fotoğrafları inceleyeceğiz.
Kullanacağımız programlar:
* Photoshop / Camera RAW
* Photomatix
* HDR projects 2018 professional
Sosyal Medyada Paylaş
Ozan TÜZÜN
Yaratma tutkusu sadece bir seçim değil aynı zamanda bir süreçtir. Sanat sadece bitmiş ürün ile tanımlanmamaktadır, ancak süreç ile insan yaratma eylemine girmektedir.
Işık ile iz bırakmak: Fotoğraf. Benim fotoğraf çekmeye başlamam form ve doğaya olan tutkumdan başlar. İyi bir fotoğrafçı olmak demek doğayı ve insanı gözlemlemek demektir.
Fotoğraf ile ciddi anlamda ilgilenmem 1998 yılında Amerika’da Globalspeak firmasıyla başladı. Dergi ve reklam çekimleri ve çalışmalarına yoğunlaşınca fotoğraf çekimi ve fotoğraf işleme konusunda bir çok deneyim sahibi oldum.
Photoshop’u bilmeden günümüzde fotoğrafçılık alanında ilerlemek de zor. Eskilerin karanlık odası günümüzde Photoshop veya Lightroom olarak karşımıza çıkıyor. Üniversite yıllarında grafik ve tasarım derslerinde kullanmama rağmen Photoshop’u profesyonel anlamda kullanmaya başlamam 1998 yılında Amerika’da Globalspeak firmasıyla başladı.
Reklam çalışmalarım dergiler için fotoğrafların hazırlanması ve rötuşlanması alanlarında oldu. Bu çalışmalar sırasında fotoğraf çekimi konusunda da birçok deneyimim oldu.
2001 yılında Renderosity dergisine bir makale yazmam istendi. Daha sonra Türkiye’de çeşitli reklam firmalarında çalışmalarım oldu.
Dört yılı aşkın süre Burak Bulut Fotoğraf Atölyesinde Photoshop, Lightroom, İleri Fotoğrafçılık eğitimleri verdim. Bunların yanında, Renk Teorisi, Siyah Beyaz fotoğrafçılık konularında da düzenli olarak ayda bir veya iki kere workshoplar düzenledim. Profesyonel olarak dış çekim, portre, headshot, moda çekimleri yapmaktayım. Aynı zamanda, yirmi yılı aşkın süren Photoshop ve ileri fotoğrafçılık deneyimlerimi Lotus Eğitim Kurumlarında kursiyerlerimle paylaşıyorum.
HDR UYGULANMIŞ EMİNÖNÜ FOTOĞRAFI
HDR UYGULANMIŞ ŞİLE FOTOĞRAFI